Urząd Miasta i Gminy
Aktualności
Władze
Rada Miejska
Referaty
Statut
Przetargi
Uchwały
Jak załatwić sprawę?
KontaktMiasto i Gmina Mordy
O Mieście i Gminie
Historia
Fotogaleria
Bezpieczna Gmina
SołectwaJednostki Gminne
ZGK
MGOK
Biblioteka
MGOPS
ZEAS
Szkoły i przedszkolaInstytucje
Policja
Kościoły i parafie
OSP
Banki
PocztaStowarzyszenia
Kluby sportowe
TPMArchiwum
2010
2011
2012
2013
2014
poradnik.jpg


plan gospodarki jpg



















 








Burmistrz Miasta i Gminy Mordy przypomina o terminowym wnoszeniu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi w terminie do 15 każdego miesiąca za miesiąc poprzedni. Wpłaty można dokonać w kasie urzędu lub na rachunek bankowy.

Aż 43 potrawy regionalne zostały zgłoszone do szóstej edycji Biesiady Podlasko-Mazowieckiej, która odbył się 12 lipca w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach. Patronat honorowy nad konkursem kulinarnym objął burmistrz miasta i gminy Mordy.

Walory smakowe, regionalność, estetykę wykonania i oryginalność potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszli: Mirosław Łukowski, Elżbieta Szopka i Jolanta Franczuk. W kategorii przystawki, sałatki, surówki wygrali: I miejsce – Lilianna Barbara Bielak za kalafior nadziewany mięsem, II miejsce – Aneta Siemieńczuk, III miejsce – Stanisław Bielak. Przyznano także 3 wyróżnienia za soczewiaki (Emilia Raszuk), chleb z burakami i chleb wiejski na zakwasie (Jadwiga Michalak) oraz za rosół królewski (Bernarda Zdanowska). W grupie potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się: pieczeń z boczku Zdzisławy Chacińskiej (I miejsce), pierogi z kaszą gryczaną, skwarkami i grzybami Ewy Ceglińskiej (II miejsce), a także bigos staropolski Barbary Zdanowskiej (III miejsce). Na wyróżnienie zasłużyły potrawy Elżbiety Jezierskiej (smalec wiejski) oraz Marka Wawryniuka (kaszanka podlaska i kiełbasa nadbużańska). W trzeciej kategorii (napoje alkoholowe i bezalkoholowe) najlepsze nalewki przygotowały kobiety: Irena Chodowiec, Urszula Kędziora oraz Marta Trębicka. Natomiast wśród ciast i deserów I miejsce zajęły ciasteczka owsiane Teresy Borkowskiej, kolejne – sernik z brzoskwiniami Emilii Kokieć, ostatnie zaś tort serowy Anny Soczewki. Wszyscy zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, których fundatorami byli: M-GOK w Mordach, firma ORIFLAME SWEDEN, zakład fotograficzny MULTI-KA, Restauracja Dworska Dwór Mościbrody oraz Anna i Waldemar Patkowscy z Warszawy. Pozostali uczestnicy dostali pamiątkowe podziękowania oraz nagrody pocieszenia. Po ogłoszeniu wyników konkursu w części artystycznej wystąpiły na scenie zespoły ludowe Podlasianki oraz Krzymoszowianki. Następnie wszyscy uczestniczyli w degustacji potraw i trunków, po której było wspólne biesiadowanie przy muzyce do późnych godzin wieczornych.

- W tegorocznej edycji biesiady zostało zgłoszonych o 14 potraw i napojów więcej niż rok temu. Świadczy to o coraz większym zainteresowaniu ludzi udziałem w konkursach kulinarnych. Wśród uczestników byli mieszkańcy powiatów siedleckiego, łosickiego oraz mińskiego – poinformował Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor M-GOK-u w Mordach, główny organizator konkursu. Celem tego konkursu kulinarnego jest promocja i wspieranie kuchni regionalnej, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu podlasko-mazowieckiego oraz odświeżanie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo. Przepisy zwycięskich potraw i napojów zostaną opublikowane w czasopiśmie „Kulturalnik”.

Patronat medialny nad konkursem sprawowali: „Echo Katolickie”, „Życie Siedleckie” oraz „Kulturalnik”.

SM

 


  logo wybory 2015

logo strony obywatel
























RSO logo

stat4u
 Statystyki

Gmina na Facebooku
logo facebooka

Urząd Miasta i Gminy
w Mordach
ul. Kilińskiego 9
08-140 Mordy
tel. 25-641-54-02
fax 25-641-51-15