Urząd Miasta i Gminy
Aktualności
Władze
Rada Miejska
Referaty
Jak załatwić sprawę?
Przetargi
KontaktMiasto i Gmina Mordy
O Mieście i Gminie
Historia
Fotogaleria
SołectwaJednostki Gminne
ZGK
MGOK
Biblioteka
MGOPS
MGKRPA
Szkoły i przedszkolaInstytucje
Policja
Kościoły i parafie
OSP
Banki
PocztaStowarzyszenia
Kluby sportoweArchiwum
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
poradnik.jpg

plan gospodarki jpg













 













Plan Gospodarki Niskoemisyjnej

















Uwaga!! Zmiana numeru rachunku bankowego do opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi! Od dnia 1 stycznia 2020 r. opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi należy wnosić na nowy rachunek bankowy Miasta i Gminy Mordy o numerze 21 8038 0007 0042 2756 2000 0440 Bank Spółdzielczy w Łosicach, o/Mordy.

Aż 43 potrawy regionalne zostały zgłoszone do szóstej edycji Biesiady Podlasko-Mazowieckiej, która odbył się 12 lipca w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach. Patronat honorowy nad konkursem kulinarnym objął burmistrz miasta i gminy Mordy.

Walory smakowe, regionalność, estetykę wykonania i oryginalność potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszli: Mirosław Łukowski, Elżbieta Szopka i Jolanta Franczuk. W kategorii przystawki, sałatki, surówki wygrali: I miejsce – Lilianna Barbara Bielak za kalafior nadziewany mięsem, II miejsce – Aneta Siemieńczuk, III miejsce – Stanisław Bielak. Przyznano także 3 wyróżnienia za soczewiaki (Emilia Raszuk), chleb z burakami i chleb wiejski na zakwasie (Jadwiga Michalak) oraz za rosół królewski (Bernarda Zdanowska). W grupie potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się: pieczeń z boczku Zdzisławy Chacińskiej (I miejsce), pierogi z kaszą gryczaną, skwarkami i grzybami Ewy Ceglińskiej (II miejsce), a także bigos staropolski Barbary Zdanowskiej (III miejsce). Na wyróżnienie zasłużyły potrawy Elżbiety Jezierskiej (smalec wiejski) oraz Marka Wawryniuka (kaszanka podlaska i kiełbasa nadbużańska). W trzeciej kategorii (napoje alkoholowe i bezalkoholowe) najlepsze nalewki przygotowały kobiety: Irena Chodowiec, Urszula Kędziora oraz Marta Trębicka. Natomiast wśród ciast i deserów I miejsce zajęły ciasteczka owsiane Teresy Borkowskiej, kolejne – sernik z brzoskwiniami Emilii Kokieć, ostatnie zaś tort serowy Anny Soczewki. Wszyscy zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, których fundatorami byli: M-GOK w Mordach, firma ORIFLAME SWEDEN, zakład fotograficzny MULTI-KA, Restauracja Dworska Dwór Mościbrody oraz Anna i Waldemar Patkowscy z Warszawy. Pozostali uczestnicy dostali pamiątkowe podziękowania oraz nagrody pocieszenia. Po ogłoszeniu wyników konkursu w części artystycznej wystąpiły na scenie zespoły ludowe Podlasianki oraz Krzymoszowianki. Następnie wszyscy uczestniczyli w degustacji potraw i trunków, po której było wspólne biesiadowanie przy muzyce do późnych godzin wieczornych.

- W tegorocznej edycji biesiady zostało zgłoszonych o 14 potraw i napojów więcej niż rok temu. Świadczy to o coraz większym zainteresowaniu ludzi udziałem w konkursach kulinarnych. Wśród uczestników byli mieszkańcy powiatów siedleckiego, łosickiego oraz mińskiego – poinformował Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor M-GOK-u w Mordach, główny organizator konkursu. Celem tego konkursu kulinarnego jest promocja i wspieranie kuchni regionalnej, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu podlasko-mazowieckiego oraz odświeżanie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo. Przepisy zwycięskich potraw i napojów zostaną opublikowane w czasopiśmie „Kulturalnik”.

Patronat medialny nad konkursem sprawowali: „Echo Katolickie”, „Życie Siedleckie” oraz „Kulturalnik”.

SM

 









 









logo strony obywatel





























RSO logo

stat4u
 Statystyki

Gmina na Facebooku
logo facebooka

Urząd Miasta i Gminy
w Mordach
ul. Kilińskiego 9
08-140 Mordy
tel. 25-641-54-02
fax 25-641-51-15